EUEurópa

Így készítsd el a románok kedvencét, íme a libapastrami receptje

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 13:17

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Románia kedvencét, íme a libapastrami.

A „liba-pastramă” az amerikai pastrami alapja. Ezt a receptet a manhattani East Houston Streetre, azaz a „Kis-Romániába” letelepedő zsidó bevándorlók vitték magukkal a tengerentúlra.

A liba tartósításának hagyományos technikája eredetileg Romániából származik. A húst sózással, fűszerezéssel és füstöléssel tartósították a hűtők megjelenése előtt. Amerikában azonban a marhahús olcsóbb és szélesebb körben elérhető volt, mint a liba, ezért a pastramăt elkezdték marhaszegyből készíteni. Mire Kis-Románia az 1940-es évekre elnéptelenedett, New York lakói már helyi fogásként tekintettek a pastramira, aminek a neve vélhetően a szalámi szó kiejtése miatt változott pastramăról pastramira.

Hozzávalók

  • 2 db libamell

A pácléhez (marinád) 

  • 1 liter víz
  • 3 evőkanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1/2 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál szárított kakukkfű

Fűszerezéshez

  • koriandermag
  • őrölt fekete bors

Tálaláshoz

  • mustár
  • csemege uborka
  • buci vagy zsemle

Elkészítés

  1. A páchoz keverjük össze a borsot, a koriandert, a fokhagyma-granulátumot, a hagymaport, a paprikát és a kakukkfüvet egy kis tálban. Dörzsöljük be a libamelleket alaposan a pácalappal, ügyelve arra, hogy az egész húsdarabot beborítsa. 
  2. Forraljuk fel az 1 liter vizet egy fazékban, majd hagyjuk kihűlni, utána pedig helyezzük bele a fűszerezett húsokat, majd a maradék fűszert is tegyük a tetejére. Fontos, hogy a húsokat a víz teljesen elfedje.
  3. A húsokkal teli fazekat tegyük a hűtőbe 3 napra. Minden nap egyszer fordítsuk meg őket, majd 3 nap elteltével vegyük ki a húst, és alaposan öblítsük le. Áztassuk a libamelleket 30-40 percig hideg vízben, hogy az összes pácot eltávolítsuk, és papírtörlő segítségével töröljük szárazra.
  4. Dörzsöljük be a libamell minden oldalát még egy réteg durvára őrölt koriandermaggal és borssal.
  5. Az utolsó lépés tradicionálisan hideg füstöléssel vagy gőzöléssel történt. Otthon érdemes lassú tűzön 120-125 fokon 6-7 óra alatt készre sütni. 

Az elkészült szeleteket vékonyra szelve kedvenc mustárunkkal és savanyúsággal szendvicsként tálalhatjuk.

A pastrami hűtőszekrényben akár két hétig is eltartható, vagy vákuumzáras zacskókban akár hat hónapig is lefagyasztható. A hűtés utáni újramelegítéshez szeleteljük fel nagyon vékonyan és tegyük a húst egy forró serpenyőbe. 1 perc alatt néhányszor forgassuk meg, hogy a zsiradék felszabaduljon, majd hozzáadunk 1/4 csésze vizet, és lefedve további egy-másfél percig sütjük.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#ezt eszi európa#románia#recept#liba pastrami#nemzeti étel#román#hús

Címlapról ajánljuk